تاریخچه دمنوش
تاریخچه? دمنوش را نمیتوان از تاریخچه? گیاهان دارویی جدا کرد. دمنوش های گیاهی قرنها قدمت دارند و اکثر کشورها و شهرها از خواص دمنوش بهره می برند. دمنوش های گیاهی «چای واقعی» نیستند.اما خرید دمنوش اغلب رو به کاهش است چرا که تقلب هایی صورت گرفته که موجب به خطر افتادن سلامتی شده است. دمنوش گیاهی از میوههای خشکشده، گلها، گیاهان و ادویهجات تهیه میشوند و به همین دلیل طعمها و عطرهای بسیار متنوع و متفاوتی دارند. دمنوش های گیاهی میتوانند جایگزین نوشیدنیهای پُرشکر یا آب باشند.
رنگ دمنوش
هر گیاه و میوه رنگی خاص به خود دارد اما شناسایی دمنوش ارگانیک کار سختی است چون گیاهان دارویی بسیاری هستند که گاه اشتباه گرفته میشوند. باید توجه داشت که در برخی موارد کشیدن خط تفکیکی بین رنگهای زرد و نارنجی یا قهوهای کم رنگ مشکل است و با گذشت زمان رنگ چای تغییر کرده و پررنگتر خواهد شد. رنگ دمنوش را میتوان به رنگهای زیر تفکیک کرد:
چای قرمز: نمونه چای ترش، رز، میوه گل رز
چای زرد: بادیان رومی، یونجه، سنبل ختایی (انجلیکا)
چای نارنجی: سرخارگل، آقطی سیاه، گلرنگ
چای قهوهای: دارچین، فرنجمشک، ماته (نوع سیاه)
چای آبی: پنیرک، اسطوخودوس (لاوندا)، گل گندم (رنگ آبی چای فقط مدتی دوام دارد و اگر زمان زیادی از افزودن آبجوش بگذرد چای تغییر رنگ خواهد داد)
فرق دمنوش گیاهی با جوشانده در چیست؟
اغلب گیاهان بافت سفت و خشنی دارند که بدن قادر به هضم این بافت و دسترسی به ترکیبات مفید آن نیست. در نتیجه برای آنکه ما بتوانیم از این ترکیبات سودمند نفع ببریم با خیساندن گیاه در آب، دم کردن یا جوشاندن به اثرات مهم آن دست می یابیم. البته باید بدانید دم کردن و جوشاندن گیاهان دو روش مختلف است و نوشیدنی حاصل از هر روش، خاصیت و تاثیر جداگانه ای بر بدن می گذارد.بیشتر ادویه ها، میوه ها، برگ، ساقه یا ریشه گیاهان را می توان خشک و پودر کرد و برای تهیه دمنوش استفاده کرد. در این روش گیاه را کوبیده و در آب جوشیده شده به مدت 15 تا 20 دقیقه در حالی که در ظرف بسته است، روی بخار ملایم قرار می دهند و بعد صاف می کنند.
نوشیدنی حاصل از برگ های چای، گل گاوزبان، گل ختمی، به لیمو، سنبل الطیب یا انواع چای میوه ای نوعی دمنوش گیاهی است، اما در مقابل اگر گیاه را مستقیم با آب سرد یا گرم بجوشانند جوشانده ای به دست می آید که خاصیت و اثر آن قوی تر از دمنوش است، چراکه حین جوشاندن مواد بیشتری از گیاه خارج می شود و توصیه آن است برای مصارف روزانه از دمنوش استفاده شود. بسیاری از گیاهان باید به صورت دمکرده استفاده شود و اگر بر اثر ناآگاهی یا غفلت جوشانده شود خاصیت آن تغییر می کند و گاهی موادی از گیاه آزاد می شود که دارای عوارض ناگواری خواهد بود. در نتیجه از جوشاندن گیاهانی که به صورت فله ای عرضه و توسط افراد ناآگاه و بی تجربه برای درمان دردی پیشنهاد می شود، اجتناب کنید.