افراد مبتلا به مسمومیت غذایی از چه مواد غذایی باید و نباید استفا
مصرف موادغذایی آلوده به پاتوژن هایی (باکتری های بیماری زا) مانند باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها می تواند منجر به مسمومیت غذایی شود. در پروسه ی فرآوری و تولید، موادغذایی ممکن است با سموم آلوده شوند. مسمومیت غذایی می تواند خفیف تا شدید باشد که به شرایط سلامت فرد و سموم موجود در بدن بستگی دارد. سیکلوسپورین، اشریشیا کلی، لیستریا و سالمونلا جزو پاتوژن هایی هستند که به طور مکرر با مسمومیت های غذایی ارتباط دارند. برای درمان مسمومیت خفیف غذایی می توانید از درمان های موثرخانگی استفاده کنید . در ادامه به دستورالعمل های مهمی پبرامون موارد مصرف و اجتناب از موادغذایی بعد از مسمومیت پرداخته می شود، زیرا مسمومیت غذایی می تواند به طور قابل توجهی بر سلامتی تاثیر بگذارد .
آنچه باید بعد از مسمومیت غذایی مصرف شود
- مایعات
مسمومیت های غذایی می تواند باعث کم آبی بدن یا دهیدراته شدن شود، به طوریکه یکی بزرگترین نگرانی ها به حساب می آید . از دست دادن مایعات بدن به طور سریعی از طریق اسهال و استفراغ روی می دهد، بنابراین جایگزین کردن مایعات مورد نیاز بدن ضروری است . همچنین از مصرف موادغذایی یا نوشیدنی های تشدید کننده ی شرایط اجتناب نمایید. مکیدن تکه های یخ می تواند از کم آبی در زمان استفراغ شدید جلوگیری کند. همچنین بعد از بهبود حالت استفراغ، به تدریج می توانید از مایعاتی مانند نوشیدنی های الکترولیت و آب استفاده نمایید. التهاب روده یا معده می تواند با آب برنج و آب جو تسکین یابد. دریافت نوشیدنی های کافئین دار می تواند باعث ناراحتی پوشش داخلی معده شود، همچنین باید از دریافت فرآورده های لبنی اجتناب کنید زیرا باعث تشدید اسهال خواهند شد .
- رژیم غذایی BRAT
- مکمل ها
مصرف پروبیوتیک هایی مانند لاکتوباسیلوس بولگاریکوس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به حفظ فلور باکتریایی طبیعی (باکتری خوب انسان دوستانه) در روده کمک می کند. در زمان سفر به برخی مکان ها که احتمال آلودگی آب و موادغذایی وجود دارد استفاده از پروبیوتیک ها قبل و بعد مسافرت می تواند به حفظ سلامت روده کمک کند. هنوز هیچ مطالعه ی علمی خواص ضدمیکروبی سرکه سیب را اثبات نکرده است و صرفا به عنوان یک درمان خانگی سنتی از آن استفاده می شود. برای استفاده از سرکه سیب می توانید دو قاشق چای خوری از آن را به یک فنجان آب گرم اضافه و مخلوط نمایید. نوشیدن این ترکیب چندین بار در روز می باشند.
- گیاهان
آنچه نباید بعد از مسمومیت غذایی مصرف کنیم
- فرآورده های لبنی
از مصرف فرآورده های لبنی به جز برخی از محصولات با سطوح پایینی از لاکتوز (از جمله ماست) اجتناب کنید، زیرا اسهال موجب عدم تحمل به لاکتوز می شود که ممکن است موقتی باشد. بنابراین افراد حساس به فرآورده های لبنی باید نسبت به مصرف این موادغذایی توجه بیشتری داشته باشند.
- موادغذایی چرب و تند
موادغذایی تند، چرب و شیرین می تواند باعث ایجاد مشکلات نفخ و گاز شوند. مصرف این موادغذایی در شرایط اسهال به خوبی قابل تحمل نیست، بنابراین تا قبل از بهبودی کامل علائم مسمومیت از مصرف آنها اجتناب نمایید.
- موادغذایی با میزان فیبر بالا
موادغذایی فیبری شامل سبزیجات، میوه ها به همراه پوست آنها، مغزهای آجیل، دانه ها، حبوبات، غلات کامل و مرکبات است. اجتناب از مصرف موادغذایی فیبری فرصتی برای استراحت و بهبودی دستگاه گوارش می باشد. همچنین بعد از بهبودی علائم می توانید به تدریج این موادغذایی فیبری را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
- الکل و کافئین
- آب سیب و گلابی
مصرف آب سیب و گلابی در زمان مسمومیت توصیه نمی شود، زیرا این آب میوه ها حاوی سوربیتول، گلوکز و فروکتوز هستند و مصرف آنها ممکن است باعث تشدید اسهال شود.